a zwierzęcego. Wegetarianie jedzą wprawdzie nabiał, ale pochodzący wyłącznie z hodowli przyjaznej zwierzętom. Przepisy wegańskie i przepisy wegetariańskie uwzględniają głównie rośliny uprawiane w sposób ekologiczny. Króluje tu przeważnie zdrowa żywność. Także oprócz aspektu etycznego dochodzi jeszcze ten zdrowotny.
Bogata kuchnia wegańska
Weganizm kojarzy się większości osób z bardzo wysublimowanym sposobem żywienia, nie przystającym do codzienności zwykłych ludzi. Jest to jednakże bardzo mylne stwierdzenie, bowiem kuchnia wegańska pozwala na przygotowywanie bardzo smacznych i prostych posiłków, opierających się w głównej mierze na produktach pochodzenia roślinnego.
Przepisy wegańskie praktycznie w niczym nie różnią się od przepisów tradycyjnych, jakie można spotkać w każdej książce kucharskiej. Zresztą warto zauważyć, że przypominają one bardzo mocno przepisy wegetariańskie, z tą jednakże różnicą, że oprócz mięsa eliminują także jakiekolwiek produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym również tak nie całkiem oczywiste jak jaja, miód i mleko.
Kuchnia wegańska pozytywnie wpływa na zdrowie
Kuchnia wegańska pozytywnie wpływa na zdrowie. Spożywanie dużej ilości produktów roślinnych powoduje obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi, spadek ciśnienia krwi, ograniczenie ryzyka wystąpienia otyłości czy cukrzycy. Na przepisy wegańskie oraz przepisy wegetariańskie warto zwrócić uwagę nawet wtedy, kiedy spożywamy mięso i inne produkty pochodzenia zwierzęcego, ponieważ dania kuchni wegańskiej mogą być świetnym urozmaiceniem codziennej diety. Warto zaznaczyć, że dieta wegańska nie ma złego wpływu na środowisko, jak o jest w przypadku diety opartej na produktach pochodzenia zwierzęcego.